tiistaina, marraskuuta 20, 2007

gOS (Google OS) uusi Ubuntuun pohjautuva distro

gOS (Google OS) on mielenkiintoinen uusi Ubuntuun pohjautuva distro. gOS 1.0.1 versio on julkaistu 5.11.2007 ja se on suunnattu käyttäjille, jotka käyttävät tietokonetta lähinnä webissä surffailuun ja käyttäjille, joilla ei ole suurempaa teknistä tietämystä Linuxin (tai tietokoneen) käytöstä. gOS ei ole Googlen tekemä käyttöjärjestelmä, vaikka nimestä niin voisi päätelläkin. gOS:n nimi tulee siitä, että distron tekijät suosittelevat lähes kaikkia Googlen sovelluksia ja niihin pääsekin helposti käsiksi suoraan työpöydältä. gOS perustuu Ubuntu 7.10 versioon, joten se käyttää deb-paketteja ja samoja pakettivarastoja, kuten Ubuntukin ja sen oletus työpöytänä on Enlightenment DR17 (E17). gOS on ladattavissa ilmaiseksi distron kotisivuilta, mutta se on mahdollista myös ostaa esimerkiksi Everex TC2502 Green gPC:n mukana, jota myydään USA:ssa 199 dollarin hintaan.


Asennus

Asennus onnistuu yhtä helposti, kuin Ubuntu 7.10:n asennuskin eli ensin bootataan kone livecd:ltä työpöydälle, jonka jälkeen asennus käynnistetään klikkaamalla install kuvaketta. Asennuksessa on Ubuntusta tutut 7-vaihetta, joihin kuuluu esimerkiksi kielen valinta, aikavyöhykkeen valinta, näppäimistö asetusten valinta, osionti, käyttäjän luonti jne.


Työpöytä

Työpöytä on omalla tavallaan mielenkiintoisen näköinen, ainakin hiukan eri näköinen, kuin esim useimmille tutut Gnome, KDE ja XFCE. gOS:n E17 työpöydässä on jonkin verran Mac OS X:n tyyppisiä piirteitä, kuten esimerkiksi iBar-valikko, joka muistuttaa vähän Mac:istä tuttua Dock:ia sekä gadget:it (esimerkiksi kello, läppärin akun virran näyttö ja lämpötilan näytöt) ja ikkunoissa olevat pienennä-, koko näyttö- ja sulje painikkeet ovat järjestelty saman lailla, kuin Mac OS X:ssä.

Työpöydältä iBar:ista löytyy kuvakkeet suoraan seuraaviin web-sovelluksiin:

  • Blogger
  • Gmail
  • Google Docs
  • Google Maps
  • Google News
  • Google Calendar
  • Meebo
  • Facebook
  • YouTube
  • Wikipedia
  • Firefox
  • Skype
Sekä seuraaviin multimedia sovelluksiin:
  • Rhythmbox
  • Xine

Työpöydältä valikon kautta löytyy myös paljon muita sovelluksia, kuten esimerkiksi Gnomesta tutut pelit, OpenOffice.org ja GIMP. Myös muiden ohjelmien asentaminen onnistuu synaptic-pakettienhallinta ohjelman kautta. gOS:stä löytyy myös Ubuntu 7.10 tuttu Restricted Manager, jolla onnistuu esimerkiksi NVidia:n, ATI:n ja langattomien laitteiden ajureiden asentaminen helposti parilla klikkauksella.


Laitteistotuki

Laitteistotuki on samaa luokkaa, kuin Ubuntussa, joten gOS:n toimivuuden kanssa ei pitäisi tulla kovin suuria ongelmia. Suurin osa laitteista siis toimii ongelmitta ja tunnistetaan automaattisesti. Myös esimerkiksi USB-stickien ja CD-levyjen käyttö (mounttaus ja umounttaus) onnistuu E17-työpöydällä yhtä helposti, kuin esimerkiksi Gnomessakin.


Yhteenveto

gOS on kohtuullisen mielenkiintoinen distro ja varmasti houkuttelee käyttäjiä, jotka eivät tiedä paljoa tietokoneista ja etenkään Linuxista. Sekin on tavallaan mielenkiintoista, että Google ei ole itse tehnyt tämän tyyppistä käyttöjärjestelmää kilpailemaan Windows:in ja Mac OS X:n kanssa. Kokonaisuudessaan tämän distron testaamista (vaikka ihan huvikseen) voi kyllä suositella kaikille Linux-käyttäjille (varsinkin Googlen sovelluksia + muita web-sovelluksia paljon käyttäville). gOS voisi olla myös hyvä vaihtoehto sellaisen peruskäyttäjän koneeseen, joka tarvitsee konetta vain esimerkiksi webissä surffailuun. On myös mielenkiintoista nähdä, että miten gOS kehittyy tulevaisuudessa...ja saako gOS "kilpailijoita" muista distroista.

gOS:n voi ladata itselleen täältä.

Katso myös gOS video:

kommentit (2):

emrahunal kirjoitti...

Google, the Google logos, are trademarks of Google Inc. gOS is not affiliated with Google or their partners.

gOS = Good OS

Anonyymi kirjoitti...

gOS = Green Operating System